Flyball
Flyball is, net als vele andere hondensporten, overgewaaid uit Amerika. Het is een estafetterace tussen twee teams van vier honden. Vandaar dat dit de enige teamsport is binnen de hondensporten. De sport zit hem in het zo snel mogelijk over de hindernissen te springen om de bal uit de automaat te vangen en dan weer zo snel mogelijk met de bal in de bek terug te brengen naar de handler waar dan de volgende hond klaarstaat om ook als een speer over die hindernissen te gaan enzovoorts. Alle vier de honden moeten dit zo snel mogelijk doen omdat ze dit samen met een ander hondenteam afleggen. De snelste tijd en een foutloos parcour is beslissend voor de winnaar.
De baan is 15,55 meter lang en op 3,05 meter van elkaar geplaatst staan de vier hordes die heen en terug genomen moeten worden. Op de heenweg zonder bal, door de hond wordt door middel van een soort pedaal (de plank) een (tennis-)bal gelanceerd die door de hond gevangen moet worden en zo snel mogelijk teruggebracht naar de handler. Pas als de vorige hond terug is over de start- en finishlijn, mag de volgende hond starten. Het team dat zijn vier honden het eerst foutloos binnenkrijgt wint. De kleinste hond van het team is wat men noemt ‘de hoogtehond’, deze bepaalt de hoogte van de hindernissen. De hoogte van de hindernissen kan verschillen volgens de plaatselijke reglementen maar is meestal tussen 17,5 cm en 35 cm opgaand per 2,5 cm. Elk team heeft nog eens maximaal twee reservehonden. Dus een flyballteam bestaat uit minstens vier en maximaal uit zes honden. Hier in Nederlands geldt dat binnen een team maar twee honden van hetzelfde ras mogen worden ingezet.
Welke Collies kunnen flyball leren?
Collies die gek op ballen zijn en lekker kunnen sprinten. Maar ook zal de Collie sociaal moeten zijn met andere honden, want het is en blijft een teamsport. Uw Collie zal dus goed gehoorzaam moeten zijn en een minimumleeftijd van 12 maanden is een aanrader. Dit heeft te maken met de gezondheid en de ontwikkeling van uw Collie want een zware fysieke belasting kan op een jonge leeftijd al voor problemen opleveren voor de gewrichten van de hond. Voor grote hondenrassen geldt een advies-beginleeftijd van 18 maanden. Deze sport wordt eerder gedaan door kortharige Collies maar er zijn zeker langharige Collies die dit op recreatief niveau doen. Ook recreatief is dit een leuke sport om te doen.
Hoe te beginnen
In het begin wordt er kennis gemaakt met het ballenapparaat, met het geluid en de bewegingen die het maakt wanneer er ballen uit het apparaat komen. Daarna wordt er gewerkt aan het aanleren waar de hond zijn voorpoten moet neerzetten. Een instructeur kan u voor thuis tips meegeven hoe dit met een creatieve oplossing te oefenen als het niet altijd lukt. Zo adviseert de een om een kaartje/bierviltje in de gang te leggen bij de deurmat en de hond daarheen te laten lopen/rennen om er de poot op te zetten en weer terug naar baasje te gaan. Vervolgens wordt de hond geleerd om over vier hordes te springen, die in een rechte lijn achter elkaar staan. De baan wordt vooraf afgezet met netten, de hond zit eerst aan de lijn en de baas loopt mee over of naast de hordes. Stapje voor stapje gaan we verder maar bouwen ook tegelijkertijd af met de ‘hulpjes’ zoals de netten die minder worden geplaatst, de hond gaat vaker los werken, de baas loopt niet meer langs de baan mee maar gebruikt de juiste commando’s. De commando’s die worden gegeven zijn bij de start ‘GO’, bij het apparaat ‘POOT’ en ‘HOOG’ als hij als een gek weer terug over de hindernissen moeten springen. Na elke ren wordt er gezorgd dat er een soort van ‘feestje’ ontstaat door middel van een fleecetouw als dank voor zijn geweldige prestatie of een ander voorkeur speeltje van de hond. En als dit steeds beter gaat volgen de gevorderde lessen, de selecties en uiteindelijk de echte wedstrijden. Hebben wij u uitgedaagd?