FOKINFO: PUPGEWICHTEN

In vergelijking met andere rassen, zijn Colliepups allesbehalve reuzen bij de geboorte. Gewichten tussen de 200 en de 400 gram vallen niet onder de uitzonderingen. Het geboortegewicht zegt absoluut niets over de uiteindelijke grootte van de volwassen hond.

Een puppy die bij de geboorte kleiner is dan zo’n 150 gram heeft soms niet de kracht (of de mondomvang) om bij zijn moeder te drinken, en een klein exemplaar wordt vaak door zijn grotere nestgenoten ruwweg opzij geduwd bij de “melkbar”. Als zo’n puppy echter gezond en levendig is, heeft hij vaak alleen wat extra zorg en aandacht van de fokker nodig om het toch uitstekend te redden.

Leg kleine pups aan bij de dunnere tepels vooraan, die ze veelal gemakkelijker in de mond kunnen nemen dan de grote tepels tussen de achterpoten van de moeder. Als die “bezet” zijn door de dikkerds in het nest, verplaats dan de grotere pups naar de achterste tepels en geef de kleintjes de kans om rustig ieder een tepel te zoeken, goed vast te pakken en hun buikjes vol te drinken. Leg de kleintjes, en de pups die minder hard groeien dan de rest van het nest, extra aan bij de moeder, bijvoorbeeld als de andere pups slapen. Zie ook vervangende moedermelk.

Nestgrootte
De gemiddelde nestgrootte in het ras is 5,5 pup, waarbij natuurlijk nesten van 1 pup, maar ook nesten van 10 pups voorkomen. Bij zo’n groot nest is het extra belangrijk om in de gaten te houden dat iedere pup voldoende kans krijgt om regelmatig en voldoende te drinken, zonder door de felsten in het nest aan de kant gedrukt te worden. En ook dat de moeder iedere pup goed schoonhoudt en masseert door middel van likken, wat tevens het poepen en plassen stimuleert.

Groei
Het absolute gewicht op zich zegt niet zoveel, belangrijker is hoe een puppy eruit ziet en hoe hij ½ aanvoelt: stevig, tevreden, met een gevulde buik, “goed in het vlees”, glad aanliggende “niet-mottige” vacht, een gezonde aanblik. Bij zo’n pup is meestal een regelmatige gewichtstoename te zien, wat wel dagelijks gecheckt moet worden om mogelijke problemen Tijdig te signaleren. In het begin kan er zelfs tweemaal daags gewogen worden, zodat als een pup niet voldoende groeit, er meteen ingegrepen kan worden door deze regelmatig extra aan te leggen bij de moeder. Brengt dit niet het gewenste resultaat, consulteer dan de dierenarts.
Alleen de eerste dag na de geboorte kan een kleine gewichtsafname in een pup gezien worden, wat echter beslist door een toename op de volgende dag gevolgd moet worden.
Alleen de eerste dag na de geboorte kan een kleine gewichtsafname in een pup gezien worden, wat echter beslist door een toename op de volgende dag gevolgd moet worden.

Een pup dient in de eerste week toch wel zo’n 20 gram per dag in gewicht toe te nemen. Veelal groeien ze echter harder, tot wel zo’n 60 gram per dag of meer.
De tweede week groeien ze minstens zo’n 30 gram per dag, sommigen (vaak in kleine nesten) tot wel 100 gram per dag. Rond de twaalfde dag dient het geboortegewicht van elke pup verdubbeld te zijn.
Met zo’n drie weken, direct na de start van het bijvoeren, groeien pups per dag minstens zo’n 50 gram, veel vaker echter zo’n 150-200 gram per dag.
Met vier weken weegt een Colliepup minstens 1,5 à 2, de “stevigste” tot zo’n 3 kilogram. Met zes weken zo’n 3 à 4 kilogram, en bij het verhuizen naar hun nieuwe eigenaar (vanaf 8 weken) toch wel een kilo of 5.

Een volwassen Collieteef weegt veelal tussen de 18 en 25 kilogram, een volwassen Colliereu tussen de 21 en 30 kilogram.