FCI-OBEDIENCE
FCI-Obedience, voorheen Gedrag & Gehoorzaamheid (G&G), is te doen voor honden van alle rassen, maar de hond moet wel aanleg hebben om opdrachten voor de baas te willen uitvoeren, zeker in de hogere klassen. Lang niet alle rassen is dat in die mate gegeven, het belangrijkste is echter niet het ras, maar het vinden van de juiste motivatie voor de samenwerking.
Geschiedenis
Rond 1953 vond het bestuur van Cynophilia, de algemene kynologenvereniging van Nederland, dat iedere hond, zowel binnen als buiten tentoonstellingsverband, toch een bepaalde mate van gehoorzaamheid moest vertonen. Vanuit die filosofie werd het FCI-Obedience programma met bijbehorende exameneisen ontwikkeld. De reglementering van FCI-Obedience is een verantwoordelijkheid van Cynophilia, deze organisatie zorgt ook voor de keurmeesters voor deze sport. Er is een Nederlands en zelfs een wereldkampioenschap FCI-Obedience, waarvoor selectiewedstrijden plaatsvinden.
FCI-Obedience is dus een wedstrijdsport, maar het is ook een sport voor recreanten om gewoon lekker bezig te zijn. Het is een sport waarbij u samen met uw hond werkt en waarbij de hond heel veel verschillende oefeningen leert zoals volgen, apporteren, sorteren en naar een vak toe sturen.
De FCI-Obedience is ontwikkeld om de drempel voor beginnende combinaties iets gemakkelijker te maken en om te kijken hoe de honden reageren op andere honden, mensen en op de baas/bazin.
-In de FCI-Obedience leert u de hond heel veel verschillende oefeningen. Het leuke hieraan is, dat u de oefeningen los van elkaar leert en ze uiteindelijk aan elkaar koppelt, zodat er een goede opbouw in elke oefening zit.
Zo leert u de hond in de FCI-Obedience een apporteerblok naar u toe te brengen.
-In de Ob1 leert u de hond te wachten terwijl u het apporteerblok weggooit, waarna de hond het pas op commando mag halen.
-In de Ob2 leert u hem te sturen naar een linker of een rechter apporteerblok
-In de Ob3 de hoogste klasse, stuurt u de hond halverwege naar een pion of een bol, daar moet de hond blijven staan en dan stuurt u hem naar links of naar rechts.
Per niveau worden de opdrachten dus gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen.
Bij het programma FCI-Obedience ligt het accent op een hoge graad van gehoorzaamheid. Het programma kent de volgende niveaus: Ob1, Ob2, en Ob3, waarbij het hoogste niveau, Ob3, overeenkomt met internationale Obedience-programma van de Fédération Cynologique Internationale (FCI).
Het FCI-Obedience programma is opgebouwd uit oefeningen als
-Volgen aan de lijn en los volgen;
-Komen op bevel met extra opdrachten;
-Gaan liggen, zitten en blijven staan tijdens het volgen;
-Vak sturen;
-Appèloefeningen op afstand;
-Een hoogtesprong;
-Sorteren en apporteren.
Zo leert u in de FCI-Obedience de hond naar u toe te laten komen in een rechte lijn, waarna hij meteen naast u gaat zitten. In de Ob1 leert u de hond ook te komen in een rechte lijn, maar dan staat er halverwege een hoogtesprong waar hij overheen moet springen zonder te weigeren. In de Ob2 komt het apporteren ook weer terug in combinatie met het komen en de hoogtesprong. Dan zit de hond naast u, u gooit het blok over de hindernis – hij heeft al leren wachten tot hij een commando krijgt – en pas dan mag hij het blok gaan halen. Zowel op de heen- als de terugweg moet hij over de hindernis zonder extra hulp.
Een andere belangrijke oefening in de FCI-Obedience is het volgen. Hierbij leert de hond strak naast het linkerbeen van de baas/bazin te lopen en ondertussen opgewekt naar hem/haar omhoog te kijken. Tijdens het volgen moet er een parcours worden afgelegd, waarbij een ring steward vertelt wat u moet doen. In de FCI-Obedience is dit naar links, rechts, linksomkeert, rechtsomkeert en halt houden. In de Ob1 wordt het dan al iets moeilijker en komt er de versnelde pas en pasjes achteruit bij. In de Ob2 komt er de langzame pas bij en in de Ob3 komen er ook nog pasjes opzij bij, zowel pasjes naar links als naar rechts. De hond wordt ook geleerd om tijdens het volgen de commando`s ‘zit’, ‘sta’ en ‘af’ uit te voeren, waarbij de baas/bazin doorloopt.
Een oefening die de honden heel erg leuk vinden is naar het vak sturen. Een vak is 3x3m en is afgezet met op elke hoek een kleine pion. Bij de FCI-Obedience leert u de hond in een rechte lijn 15 meter naar het vak te sturen en op een ander commando moet de hond in het vak gaan liggen.
Tenslotte moet u de hond in Ob3 10 meter vooruit sturen naar een pion, daar laten staan en vervolgens moet u hem nog op commando ongeveer 15 meter opzij naar een vak sturen, dit kan zowel links als rechts van de pion zijn.
Een van de moeilijkste oefeningen is dat u de hond leert gedurende een bepaald aantal minuten op een bepaalde plek te blijven zitten, liggen of staan, terwijl u zelf wegloopt en op een afstandje gaat staan, zowel in zicht als uit zicht.
En zo worden er bij de FCI-Obedience nog veel meer oefeningen geleerd zoals bijvoorbeeld sorteren, staan en appèl op afstand. Ook ‘betasten’ is een onderdeel, waarbij de hond leert te accepteren dat er vreemde handen aan hem zitten. Dit kan van pas komen als hij bijvoorbeeld naar de dierenarts moet of ergens voor gekeurd moet worden zoals bij shows.
Hoewel collies heel geschikt zijn voor dit werk, zult u ook bij dit ras individuen vinden die het minder leuk vinden, die zich gauw gaan vervelen of alleen bepaalde oefeningen goed doen. Bij gehoorzaamheidsoefeningen is het de kunst om het voor de hond leuk te houden.
Dit verhaal is gebaseerd op de FCI-Obedience van Cynophilia. De FHN (Federatie Hondensport Nederland) heeft ook een eigen FCI-Obedience programma dat qua programma en puntentelling wel iets verschilt van dat van Cynophilia, maar in principe is het redelijk hetzelfde.
Wilt u liever de FCI-Obedience van de FHN trainen, dan zijn het vooral de particuliere hondenscholen die dit aanbieden.
Tot slot, zorg vooral dat u plezier hebt samen met uw hond, beloon hem lekker veel met een speeltje, voertje of alleen een blijde stem. De G&G kunt u heel saai vinden, dat is veel gehoorde ‘klacht’, maar het is veel leuker om er gewoon een feest van te maken. U kunt het!