NADAC HOOPERS

Sommigen zullen er al van gehoord hebben, de jongste hondensport in Nederland. Maar wat het precies is, dat is vaak de grote vraag. De meningen van net-niet kenners variëren van ‘behendigheid voor bejaarden’ tot ‘een ideale sport voor jonge honden’. Maar wat is Nadac Hoopers nou precies?

Ontstaan van de sport
De Nadac in Amerika is de grondlegger van de sport, vandaar ook de naam Nadac Hoopers. Het doel was, en is nog steeds, om combinaties te testen op samenwerking op afstand, ook wel Nadac Agility genoemd. De Nadac Agility is een verzamelnaam voor allerlei soorten parcoursen die één ding gemeen hebben: afstandshandling. Nadac Hoopers is een onderdeel van de Nadac Agility. Andere onderdelen zijn Gaters, Barrelers, Tunnelers, Weavers, Touch ’n Go en Jumpers. De parcoursen bestaan dan uit respectievelijk gates (hekjes), barrels (tonnen), tunnels, paaltjes, raakvlakken en sprongen. Dit gaat vaak gecombineerd met 1 tot 3 andere toestellen uit de Nadac Agility. Een origineel Nadac Hoopersparcours bestaat dus uit enkel of voornamelijk hoops.

Vanuit Amerika is de sport in 2013 overgewaaid naar Nederland. In 2014 zijn de eerste workshops gegeven en deze waren een doorslaand succes. Nederlandse handlers waren zo enthousiast dat al vlug de eerste instructeursopleidingen volgden. Inmiddels worden er door heel Nederland workshops en cursussen gegeven en kunnen veel mensen genieten van deze mooie manier van samenwerking met de hond.

Nadac Hoopers in Nederland
In Nederland is Nadac Hoopers Nederland zo dicht mogelijk bij het originele idee van de North American Dog Agility Council gebleven.
Er worden bij Nadac Hoopers Nederland (NHN) drie soorten parcoursen neergezet: het vaste parcours, het numbered hoops parcours en het spel. Daarmee is geprobeerd om beter aan te sluiten bij de agility zoals wij die in Nederland kennen, bovendien zijn met deze grote groepen de mogelijkheden om parcoursen neer te zetten vrijwel eindeloos. Dat houdt de sport afwisselend.

Bij de NHN wordt er gewerkt met vier verschillende soorten toestellen:
– Hoops boogvormige toestellen waar de hond doorheen moet lopen
– Tonnen
– Gates hekjes van ongeveer 120cm breed waar de hond omheen moet lopen
– Tunnels

De toestellen staan bij alle parcoursen in logische en veelal vloeiende lijnen. Dat wil zeggen dat de hond met ondersteuning van de handler op afstand de lijn kan lopen. Dat betekent niet dat de hond simpelweg aan de start van het parcours gezet kan worden en dan het parcours volledig kan lopen – in ieder parcours, op elk niveau, zitten stukken waar de hond echt aanwijzingen nodig heeft van een handler om het parcours goed te kunnen volbrengen. Tenzij de hond natuurlijk nummertjes kan volgen, dan niet.

Trainen
Voor u een heel parcours kunt lopen, is het handig om te gaan trainen. Niet alleen moet de hond de toestellen leren kennen, hij/zij zal ook moeten leren om op afstand te werken zowel voor, achter als naast de handler. Als handler moet u daarbij leren hoe u de hond moet handlen en hoe u moet omgaan met het handlersvak, het vak waarin u tijdens een parcours moet blijven. Dit alles wordt langzaam opgebouwd door middel van positief trainen met veel aandacht voor spel en motivatie. Doordat de toestellen zelf weinig belastend zijn kan er al op jonge leeftijd worden begonnen met oefenen. En ook oudere honden die bijvoorbeeld niet meer kunnen of mogen springen kunnen nog veel plezier beleven aan het lekker samen bezig zijn met hun baas.

Hoe lang het duurt voordat u een heel parcours op het laagste niveau kunt lopen, hangt heel erg af van de combinatie hond-baas. De ene combinatie komt een heel eind met acht lessen, de andere combinatie heeft een jaar of langer nodig. Want… het ziet er makkelijker uit dan dat het lijkt en dat is iets waar veel mensen zich in vergissen. Gelukkig vinden ze het trainen vaak zo leuk en kunt u de vaardigheden die nodig zijn voor een heel parcours mooi opsplitsen, zodat u altijd vooruitgang ziet bij uzelf en bij de hond.

Wedstrijden
Vanaf oktober 2015 zullen de eerste wedstrijden Nadac Hoopers georganiseerd gaan worden in Nederland. Tijdens een wedstrijd loopt een combinatie drie parcoursen:
– Vast parcours een parcours waarin alle toestellen (hoops, tonnen, tunnels en gates) voorkomen. De toestellen moeten op volgorde van de nummers genomen worden.
– Numbered hoops een parcours bestaande uit enkel hoops die op volgorde van nummer genomen moeten worden
– Spelparcours een parcours bestaande uit één soort toestellen of een parcours waarin een bepaalde handlingsvaardigheid getest wordt.

De parcoursen worden gelopen in vijf verschillende klassen. Hoe hoger de klasse waar u in loopt, des te moeilijker de parcoursen zijn. Niet alleen worden de afstanden tussen de toestellen en ten opzichte van het handlersvak groter, ook de lijnen worden lastiger en zullen meer handlingsvaardigheid en samenwerking tussen baas en hond vereisen. De klassen zijn: starters, novice, advanced, master en elite. Als u start met wedstrijden, start u altijd in de starters- of in de noviceklassen. Via kwalificatiepunten en later ook via de competitie kunt u promoveren naar een hogere klasse.

Naast de competitie kan er ook individueel gelopen worden voor titels. Voor het behalen van een titel moet een hond laten zien dat hij alle type parcoursen binnen een bepaalde klasse goed kan lopen (foutloos en binnen de standaard parcourstijd). Titels kunnen op wedstrijden behaald worden en zijn een leuke manier om te kijken of u zelf steeds een stukje verder kunt komen zonder dat u de druk hebt van de competitie.

Nadac Hoopers, iets voor u?
Vindt u het leuk om samen te werken met uw hond, wilt u graag samen leren en samen steeds een stapje verder komen en houdt u wel van een beetje actie? Hebt u een jonge hond en wilt u deze nog niet te veel belasten, een oude hond die niet meer mag of een gezonde hond die wel van een uitdaging houdt?  Dan is Nadac Hoopers iets voor u. Voor workshops en/of cursussen bij u in de buurt, kunt u kijken op

www.nadac-hoopers-nederland.nl