SHOWLOPEN, DE VOORBEREIDING

Alvorens uw hond in te schrijven is het zaak eens goed naar hem te kijken.
-Is het een reu: Controleert u dan van te voren of hij beide teelballen heeft. Monorchide reuen (met één teelbal) of cryptorchide reuen (zonder teelballen) krijgen namelijk geen beoordeling op de tentoonstelling.
-Is het een teef: bedenk dan dat loopse teven tegenwoordig wel toegelaten worden, maar dat u er noch uzelf, noch de ingeschreven reuen een plezier mee doet als u naar de show komt als uw hond op dat moment op het hoogtepunt van de loopsheid is.

Kijkt u verder eens naar de vacht en conditie van de hond. Zit hij goed in de vacht, moet hij misschien wat slanker of kunnen er juist wel een paar pondjes bij? Heeft hij een goede harde bespiering of zou u juist wat meer met hem moeten gaan lopen of fietsen? Aan vacht, conditie en bespiering heeft u nog enige tijd de kans al het mogelijke te doen. Bij trimrassen is het verstandig circa 3-4 maanden voor de show dit met de trimster te overleggen. Ook bij niet-trimrassen is het wel verstandig om tevoren met de fokker van uw hond of met de rasvereniging te overleggen hoe u uw hond het best op de show kunt voorbereiden (hoe lang van te voren in bad, bijknippen of -trimmen van haar aan de voeten, oren, staart en dergelijke) Maak u zelf niets wijs wat de uiterlijke conditie van uw hond betreft. Een hond met bijvoorbeeld een slechte vachtconditie zal bij 99% van de keurmeesters geen hoge ogen gooien, dus een Uitmuntend is dan niet meer heel waarschijnlijk.

Het inschrijven van uw hond is niet vrijblijvend – door inschrijving bent u verplicht het inschrijfgeld te voldoen. Betalen doet u met iDEAL bij uw inschrijving, of u maakt de betaling direct in orde na uw inschrijving. Mocht u onverhoopt niet naar de show kunnen komen (bijvoorbeeld doordat u zelf verhinderd bent of de hond ineens ziek of kreupel is of iets dergelijks) dan krijgt u uw inschrijfgeld niet terug.

Heeft u uw hond ingeschreven, dan ontvangt u eerst een bevestigingsmail en uiterlijk circa 1 week voor de show staat uw bevestigingsbrief in de portal.

Wat moet u meenemen naar een show?
Kam en borstel. Handdoekje, om zo nodig natte benen droog te maken of wat kwijl weg te vegen. Drinkbak. Iets te eten voor de hond, wat u hem echter pas na de keuring geeft. Gewone halsband en riem. Zorg dat de hond zijn halsband, wanneer hij achteruit trekt, niet over zijn kop kan trekken. Showlijn van nylon of dunne leren riem met slipkettinkje of sliphalsband. Veiligheidsspeld, om uw catalogusnummer dat u in de ring dient te dragen, duidelijk zichtbaar op te spelden. Vouwstoeltjes of iets dergelijks. Op tentoonstellingen zijn er wel wat stoeltjes om op te zitten, echter in zo beperkte mate dat u het waarschijnlijk zonder zult moeten doen. Dekentje of kleed voor de hond; eventueel ook een bench (van metaal, plastic of stof). Envelop met uw bevestigingsbrief en dierenpaspoort. Een goed humeur!

Zorgt u vooral dat u uw hond eerst goed uitlaat voordat u ‘s ochtends naar de show vertrekt!

Vertrek vooral op tijd, zodat u niet op het laatste nippertje de hal binnenkomt; vooral de eerste keer is dat niet goed voor uw gemoedsrust!

De gang van zaken op de show en wat wordt er van u en uw hond verwacht?
De keuringen op de show beginnen om 09.30 uur, maar uw ras is mogelijk veel later aan de beurt. Op de website van de show komt een tijdschema te staan. Op uw bevestigingsbrief, die u circa een week voor de show ontvangt, staat ook uw draagnummer en het nummer van de ring waar uw hond gekeurd wordt. Hou de bevestigingsbrief bij de hand als u met uw hond de hal binnengaat. (Let wel: per ingeschreven hond heeft slechts één persoon gratis toegang, overigen moeten bij de gewone ingang (bezoekersingang) een kaartje kopen of u had voor hen tevoren al een extra toegangsbewijs moeten meebestellen). Na de eventuele controle van het dierenpaspoort gaat u op zoek naar de tafel waar de catalogus uitgedeeld wordt; de catalogus krijgt u op vertoon van uw bevestigingsbrief.

Op onze show is geen benching. U doet er verstandig aan een plekje te zoeken in de buurt van de ring waar uw hond gekeurd gaat worden. Daar kan dan al het meegebrachte geïnstalleerd worden; eventueel ook een voor uw hond meegebrachte bench.

U legt het kleedje of dekentje op de grond of in de bench en zorgt vervolgens dat de waterbak voor uw hond gevuld wordt. Daarna heeft u de kans om rustig te gaan zitten en in de catalogus te kijken. Voorin de catalogus vindt u een lijst met ingeschreven rassen met daarachter vermeld in welke ring ze gekeurd worden. In de catalogus kunt u zien hoeveel honden van uw ras aanwezig zijn, van welk geslacht ze zijn en in welke klasse ze ingeschreven zijn. Er wordt gekeurd in catalogusvolgorde. Let wel: u wordt niet bij de bench gewaarschuwd wanneer uw ras aan de beurt is; u zult zelf in de gaten moeten houden wanneer het zover is! Zorg dat u ruim op tijd bij de ring bent voor de keuring. Wanneer uw klasse de ring in moet (de ringmeester roept de nummers af), let dan goed op uw hond. In de ring moet de hele klasse eerst één of meer ronden lopen, het laagste draagnummer voorop, allen op volgorde. Deze rondjes worden gelopen tegen de wijzers van de klok in, met de hond links van u, dus aan de binnenkant. Op het teken van de ringmeester blijft iedereen staan en moeten de honden één voor één afzonderlijk gekeurd worden. Bent u aan de beurt, probeert u de hond dan op zijn allerbest te tonen: Laat hem in natuurlijke houding staan met de zijkant naar de keurmeester gericht.

De keurmeester zal de hond goed bekijken en u vervolgens vragen het gebit van de hond te laten zien. Verder zal de keurmeester het gangwerk van de hond willen beoordelen. Daarvoor moet hij/zij de hond, die in een matige draf loopt, recht van voren en recht van achteren kunnen zien.

De meeste keurmeesters zullen u daartoe in een driehoek laten lopen, zodat zij eerst het gangwerk van achteren, vervolgens van opzij en tot slot van voren te zien krijgen. De hond moet steeds draven en niet telgangen (eerst twee linkerbenen, dan twee rechterbenen verzetten). Wanneer de keurmeester klaar is met uw hond, dient u weer achteraan de rij aan te sluiten. Als u uw hond tijdens het wachten laat staan, zorg dan dat hij mooi staat! Ook tijdens het keuren van de andere honden kijkt de keurmeester regelmatig de hele klasse rond, staat uw hond er dan net heel knullig bij, dan maakt dat geen goede indruk. Duurt het wachten lang, laat u hem dan liever zitten of liggen. Wanneer alle honden in de klasse individueel gekeurd zijn, moet iedereen zijn hond weer mooi laten staan. Nu zal de keurmeester de beste vier honden uit de klasse selecteren en vervolgens plaatsen, soms nadat hij de honden opnieuw heeft laten lopen. De keuringen vinden altijd plaats in de catalogusvolgorde; daarbij kunnen de volgende kwalificaties gegeven worden: U (Uitmuntend), ZG (Zeer Goed), G (Goed) en M (Matig). Wanneer de honden in de verschillende reuenklassen geplaatst zijn, komen de nummers één uit die verschillende klassen tegen elkaar uit (mits Uitmuntend) om uit te maken wie de beste reu wordt. Deze krijgt dan het CAC (kampioenschapsprijs) en eventueel het CACIB. Vervolgens komt de nummer twee uit de klasse waaruit de CAC-winnaar kwam erbij en wordt uit die honden de reserve-CAC-winnaar gekozen. Daarna gebeurt hetzelfde met de teven. Tot slot komen dan de beste reu en de beste teef tegen elkaar uit om de titel Beste van het Ras. Mocht u met uw hond Beste van het Ras worden, dan wordt u ‘s middags terugverwacht bij de zgn. “erekeuringen”. Daar komen dan alle beste honden van elk ras per rasgroep tegen elkaar uit om de beste van hun groep te kiezen en de besten van alle rasgroepen, en later weer met elkaar om de beste van de hele tentoonstelling aan te wijzen.

En dan nu: veel succes! Maar hoe de kwalificatie ook uitvalt, vergeet niet: uw hond blijft toch altijd de liefste en dus uw eigen kampioen!