De rasvereniging voor liefhebbers van de Collie
MET MEER DAN 50 JAAR SCHOTSE HERDERSHONDEN ERVARING

Laatste Nieuws

Agenda

Fotogalerij

SHV De Collieclub

Schotse Herdershonden Vereniging De Collieclub (SHV De Collieclub) is de oudste erkende rasvereniging voor de kort- en langhaar Collie in Nederland. In 2015 vierde zij haar 50-jarig jubileum. Daarvoor werd zij door de Raad van Beheer onderscheiden met een zilveren legpenning. Ondanks haar respectabele leeftijd voelt deze club zich op haar plaats in het huidige kynologische milieu, wat zich uit door met vernieuwingen mee te gaan en die toe te passen.

De Collieclub is er voor alle Collieliefhebbers, of u nu eigenaar, of handler bent, of u een show- of werkhond hebt of gewoon een huisvriend, voor ons is elke Collie belangrijk wat we graag met jullie delen.

Wij organiseren diverse activiteiten, zoals wandelingen door het hele land, interessante lezingen, leuke evenementen, maar ook de jaarlijkse Kampioenschaps Club Match (KCM).

Onze kennis, ervaring en passie voor dit ras delen we graag door middel van ons clubblad, de nieuwsbrief en de website. Het bestuur onderhoudt goede contacten met alle voor de kynologie belangrijke officiële instanties, alsmede met binnen- en buitenlandse verenigingen.

Privacywet AVG

Ook in de Collieclub en voor deze website voldoen we aan de eisen van de privacywet, de AVG. Zie hiervoor de privacyverklaring  SHV de Collieclub.

 

 

               

Het collieblad

Voor leden

Geachte Leden,

Het inloggen is nog in ontwikkeling en U kunt t.z.t U zelf registeren zodat U na controlle kunt inloggen.
Houd de site en nieuwsbrief in de gaten wanneer U zich kunt registeren.

Mvg webmaster

Collietips

COLLIETIP: Doseer spuitjes om ‘vloeistof’ op te zuigen
Uw Collie is niet lekker en laat wat urine of braaksel achter. Maar hoe vangt u dit op voor de dierenarts voor onderzoek. Bij het kruidvat zijn kunststof doseer spuitjes te koop waardoor u de ‘vloeistof’ kunt opzuigen en in een bakje/potje kunt spuiten om mee te nemen.

COLLIETIP: Tiporen die niet willen tippen
De oren van de Collie horen 1/3 naar voren te tippen. Is dit niet het geval en is uw Collie nog jonger dan een jaar dan kan er in het bovenste puntje van het oor een soort van plakkerige klei ingesmeerd worden en die te verzwaren met wat zand. De Collieclub verkoopt zelfgemaakte Kaolin creme die te bestellen is. Deze is niet in winkels te koop en niet iedereen is hiermee bekend. Tippen de oren van uw Collie niet, dan is dat geen probleem zelfs wel grappig. Maar wanneer u met uw hond gaat showen wel. Lees hierover de rasstandaard. Amerikaanse Collies hebben geen tiporen maar prikoren (die staan overeind) een van duidelijke kenmerken van dat uiterlijk.

COLLIETIP: Klitten in de vacht bij de langhaar Collie
Voorkom klitten achter de oren en in de oksels van de langharige Collie die daar gemakkelijk ontstaan. Probeer dit wekelijks bij te houden. De rest van de vacht hoeft niet wekelijks geborsteld worden, sterker nog u kunt dan de vacht ‘stuk’ borstelen.

COLLIETIP: Schoon gebit
Probeer dagelijks hoe jong uw Collie ook is, zijn gebit schoon te houden. Dit kan door middel van kluiven aan verantwoord hondenspeelgoed of snacks. Ook kan een spelmoment goed zijn wanneer ze bijvoorbeeld met een hondentouw aan komen dragen en u met draai bewegingen het hondentouw langs hun gebit beweegt. Verder zijn er natuurlijk de tandenborstel met hondentandpasta’s, vingertandenborstels, verbandgaasjes of anti-tandplakvloeistoffen die in de waterbakken toegevoegd kunnen worden voor een optimale gebitsreiniging. Dit alles voor een gezond gebit met frisse adem.

COLLIETIP: Gladde ondergronden
Collies kunnen moeite hebben met verschillende ondergronden. Met name gladde vloeren. Dus mocht uw Collie niet gelijk ergens naar binnen willen dan kan dat met de vloer te maken hebben. Geef hem hiervoor rustig de tijd en leidt hem met een voertje naar binnen.

COLLIETIP: Collies zijn echte hoeders
Je hebt haantje-de-voorste maar de meeste lopen graag achter wanneer u wandelt en houden u graag in de gaten, tenslotte zijn ze een herdershond en hoeden dus graag. Dat wil niet zeggen dat ze niet naast u kunnen lopen want dat doen ze ook perfect. Stel dat u als familie ergens wandelt en enkele lopen links en de andere rechts dan zal uw Collie steeds heen en weer lopen/hoeden om de ‘roedel’ bij elkaar te houden.

COLLIETIP: De rem erop…
Collies kunnen ineens de ‘rem’ erop gooien bij een wandeling oftewel ze staan ineens compleet stil en willen met geen mogelijkheid vooruit. Wat de rede daar ook van is probeer eerst vertrouwen te winnen en neem hier de tijd voor. Ga dan niet gelijk aan de riem trekken maar loop rustig achter uw Collie en probeer van achter uit uw Collie op te drijven.

COLLIETIP: Apporteren
Collies zijn gek om ballen te apporteren, ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Zowel buiten als in huis. Geef als baas duidelijk aan wanneer het een spelmoment is en wanneer hij moet stoppen. Leg de bal thuis bijvoorbeeld weg in een speelgoedmand voor de hond of stop die tijdens een wandeling in uw (rug)zak weg. Opgelet met het apporteren van takken. Doe dit liever niet aangezien die weleens door de keel/bek ‘geboord’ kunnen worden. Koop als afwisseling een verantwoorde kunststof stok/tak bij een dierenwinkel in plaats van een bal. Afwisseling geeft voldoening voor uw Collie.

COLLIETIP: Waterratten
De ene Collie is de andere niet. Waar de één water ziet, wordt er gelijk gezwommen of kun je de andere aanmoedigen met een speeltje om hem het water in te laten gaan. Niets moet en respecteer uw Collie en kijk wat hij prettig vindt. In de zomer kan het water heerlijk verkoelend zijn maar let op bij langhaar Collies dat er geen vacht broei ontstaat.

COLLIETIP: Hersenwerk
Stel dat het slecht weer is of uw hond is niet zo’n spring in het veld, is geblesseerd of al wat ouder maar u wilt dat hij voldoening heeft. Geef ze dan hersenwerk/denkspel spelletjes te spelen. Zo bestaan er snuffelkleden waar u voertjes in kunt verstoppen (ook zelf te maken) of laat u eens adviseren in een dierenwinkel of kijk op internet.