PUBER, VOLWASSEN EN OUDE WORDENDE COLLIE

Op het moment dat u dacht alles gehad te hebben en te kunnen gaan genieten van alle investeringen die u hebt gedaan in zijn puppytijd, lijkt u Collie alles vergeten te zijn. Treur niet, niet alles is voor niets geweest. Sterker nog, hoe beter u uw Collie in de beginperiode heeft opgevoed en de rangorde heeft bijgebracht, hoe gemakkelijker de puberteit wordt doorstaan. In dat geval zal er op gedragsmatig gebied waarschijnlijk niet eens heel veel van te merken zijn. Wat ondeugendheid hier en daar, maar dan stopt het.

Hebt u in de eerste maanden wat steekjes laten vallen (en dat zal de meesten van ons overkomen), dan kunt u geconfronteerd worden met een ware rebel. Niet van de één op andere dag, maar zo geleidelijk aan neemt uw hond steeds wat meer initiatieven, zal hij de gestelde grenzen gaan testen en zal hij u gaan uitdagen. Zo zal hij u uitnodigen voor een spelletje of steeds wat harder in uw handen bijten met spel. Per ongeluk? Welnee, het maakt onderdeel uit van zijn strategie. Toch is hij niet alleen obstinaat, maar, net zoals mensenpubers, ook onzeker. Straffen zal dan ook niet helpen. Hormonen brengen hem zo van slag, dat hij echt niet weet wat u bedoelt. Een correctie doet hem dan niet herinneren. Vertel hem liever wat wel mag, doe een stapje terug in de aanleermethodes van de verschillende oefeningen en voorkom de mogelijkheid om ongewenst gedrag te vertonen.

Consequent is het toverwoord. Blijf vasthouden aan eerder gestelde regels en laat u niet verleiden om in te gaan op uitdagend gedrag. Maar niet alleen het zoeken van grenzen is wat de jonge hond bezighoudt in deze periode. Hij wordt ook seksueel volwassen. De interesse voor “het andere geslacht” wordt groter, de eerste loopsheid dient zich aan en een reu zal zijn poot op gaan tillen met plassen.

Als we in tijdsbestekken gaan praten, begint de puberteit vanaf een maand of zes. Hoe lang deze periode duurt? Normaal gesproken ongeveer drie maanden, maar bij onjuiste begeleiding kan dit een jaar of twaalf zijn. Een hondenleven lang dus. Een hondenleven lang ergernis, excuses voor de buren verzinnen en in tolerantie leven met het maatje wat u voor ogen had. Daar hebt u toch geen hond voor aangeschaft? Het feit, dat juist de meeste honden in de puberteit naar het asiel worden gebracht, geeft wel aan hoe lastig mensen deze levensfase ervaren. U bent dus echt niet de enige met zo’n draakje.

Volwassen hond
Hebt u de eerste anderhalf jaar hard gewerkt, dan zult u kunnen genieten van eerst onbezorgd leven samen met uw hond. Natuurlijk zullen er nog periodes zijn, waarin alles wat minder gaat (heeft u ook, niet waar?), maar dit staat in geen verhouding met hetgeen u hebt overwonnen samen met uw hond. Naarmate de hond ouder wordt, komen ook deze periodes steeds minder vaak voor en worden ze zeker minder intens. Misschien bent u wel enthousiast geworden voor één of andere vorm van hondensport. Of hebt u een echte showhond aan de lijn. Hoe dan ook, uw harde werken wordt beloond. U staat zij aan zij met uw maatje, probeer daar aan te denken als u (weer) in conclaaf bent met u jonge hond. U bent toch ook jong geweest?

Ouder wordende hond
Ook voor onze honden geldt dat ouderdom met gebreken komt. Meestal is het eerste wat opvalt dat de hond verouderd, grijzer en lichter worden van de vacht, evenals het verlies aan glans van de vacht. Maar de echte gebreken die zich voordoen bij de hond zijn veelal te vergelijken met de medische aandoeningen die bij mensen voorkomen zoals hart- en vaatziekten, lever- en nieraandoeningen, artritis, cataract etc.

Zo kan een iets uitgebreidere gezondheidscontrole bij de jaarlijkse vaccinatie helpen om ouderdomskwalen tijdig te ontdekken. Het is helemaal niet zo’n gek idee om jaarlijks het bloed te laten nakijken om te controleren of de lever en nieren nog goed functioneren en er misschien andere afwijkingen te vinden zijn die nog geen symptomen hebben vertoond.

De spieren en gewrichten worden stijver naar mate ze ouder worden. Dit is vooral te merken als de hond overeind komt nadat hij een tijdje heeft gelegen. Ook wordt de huid wat dunner. De oudere hond heeft daarom behoefte aan wat meer comfort, een dikker kussen of vetbed om op te slapen komt aan die behoefte tegemoet. Trouwens u zult merken dat de ouder wordende hond aanzienlijk meer slaapt dan zijn jongere soortgenoot.

Doordat een oudere hond wat minder gaat bewegen, verbruikt hij ook minder calorieën, pas daarom de voeding aan, informeer bij de dierenarts of u speciaal senioren voer moet gaan geven.

Andere problemen die zich voor kunnen doen zijn constipatie, (door verminderende spierkracht en darmactiviteit), incontinentie, vooral bij oudere teven, maar reuen kunnen daar net zo goed last van ondervinden.

Ook het gedrag kan bij het ouder worden veranderen. Dit wordt mede veroorzaakt door veranderingen in de hersenen doordat het zenuwstelsel trager werkt. Een verminderd gezichtsvermogen en slechter wordend gehoor zijn eveneens oorzaken van veranderingen in het gedrag. Hierdoor kan de hond wat onzeker gaan worden. Door die onzekerheid wil de hond meestal dichter bij u in de buurt blijven, lekker vertrouwd.

De achteruitgang van de hersenen kunt u proberen te vertragen door met de hond zoekspelletjes te spelen die de hersenen en zintuigen prikkelen, zoals bv snuffel kleden.

Oudere honden doen het automatisch rustiger aan, respecteer dat en pas uw spel aan de behoefte van de hond. Doordat u de hond door en door kent, zal de band die u samen heeft nog hechter worden. Op die manier kunt u zijn laatste jaren nog meer van en met hem genieten, als toen u hem kreeg.

Als dan uiteindelijk zijn tijd gekomen is gun hem dan het beste en laat hem gaan.