INENTEN OF VacciCheck (Titerbepaling)

De VacciCheck is een test bij de hond waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de bescherming na vaccinatie sommige honden langer aanhoudt dan de gebruikelijke drie jaar. Wanneer uit de test blijkt dat er nog voldoende afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn, hoeft uw hond niet gevaccineerd te worden.

De VacciCheck kan ook worden gedaan bij pups, om het optimale tijdstip te bepalen voor vaccinatie. Puppies krijgen via de moedermelk afweerstoffen. Op het moment dat de afweerstoffen in het bloed nog hoog zijn van de pup, heeft vaccinatie geen zin. Beter is het dan om na 3 weken nogmaals te titeren. Op deze wijze kunnen wij precies bepalen welk moment het juiste is om te vaccineren. Hierdoor wordt het immuunsysteem van de Collie niet aangetast.

Officieel wordt door dierenartsen eenmaal per 3 jaar vaccineren aangeraden met de grote cocktail (Canine parvovirus, Canine distempervirus (Hondenziekte), Canine adenovirus (besmettelijke leverziekte), Leptospirose (Ziekte van Weil), Kennelhoest), in de tussengelegen jaren vaccineren we met de kleine cocktail (leptospirose (Ziekte van Weil) en kennelhoest). Op 7 jaar leeftijd krijgt de hond opnieuw de grote cocktail. Uw dierenarts zal u wel de raad geven om jaarlijks te enten tegen leptospirose (Ziekte van Weil) en kennelhoest. Het is aan u, als Collie eigenaar of u dit wilt doen.

Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?
Wanneer u een afspraak heeft gemaakt bij de dierenarts kunt u een titerbepaling (VacciCheck) afnemen. Net als bij een gewone vaccinatie zal uw dierenarts uw hond lichamelijk onderzoeken. Voor de titerbepaling wordt er bloed afgenomen (enkele druppels zijn voldoende). Dit bloed wordt opgestuurd naar een laboratorium waar de VacciCheck wordt uitgevoerd. De uitslag van de VacciCheck zal telefonisch met u worden besproken. Is de bescherming nog voldoende dan kan afhankelijk van de hoogte van de uitslag de vaccinatie voor een aantal jaar worden afgetekend. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u alsnog een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.