VACHTVERZORGING
Een opmerking die iedere Collieliefhebber beslist al eens gehoord heeft: “nou, daar zal je dan wel veel werk aan hebben, al dat borstelen, dat moet zeker wel iedere dag?”
En dan is het zo fijn om te kunnen zeggen dat het best wel meevalt, dat u de haren wel duidelijk ziet liggen of ergens tegenaan plakken, maar dat ze makkelijk te verwijderen, makkelijker dan de haren van een kortharige hond in de rui.
Laat u dus niet afschrikken door de vachtverzorging en bedenk dat het een uitstekende gelegenheid is om eens lekker individuele aandacht aan uw hond te besteden. Als hij van pup af aan (van bij de fokker) gewend is om geborsteld en bijgeknipt te worden, dan is het voor beide partijen een plezierige aangelegenheid. U zult er beiden van genieten.
De hond omdat zijn baasje alleen met hem bezig is, het is voor hem een soort massage, zijn hele lichaam wordt bekeken en zo komt u ook eventueel teken of ander ongedierte op het spoor, maar ook dingen die er niet horen te zijn zoals knobbeltjes en dergelijke.
En voor u, die voor een langharige hond gekozen heeft, moet het heerlijk zijn om door die vacht te woelen, uw hond te strelen en te zorgen dat hij er mooi en gezond uitziet.
Naast de nodige “werktuigen” om uw Collie te onderhouden, zal uw hond het zeker fijn vinden als u nog wat lekkers bij de hand hebt waar u hem dan mee beloont als hij zich netjes laat borstelen en kammen.
Hoe vaak is dan de vraag?
Als uw hond niet in de rui is, is ééns per maand ruim voldoende. Wel tussendoor nakijken of er geen klitten zijn achter de oren, onder de oksels en de achterbenen en of er geen uitwerpselen zijn blijven hangen en deze indien nodig verwijderen. In de winter als het sneeuwt de haren tussen de poten goed kort houden om te vermijden dat er zich makkelijk ijsklonters vormen.
Wassen is bij een Collie niet noodzakelijk, tenzij het op dierenartsadvies is, hij zich extreem vies gemaakt heeft wat u met borstelen niet eruit krijgt (door zich bijvoorbeeld in uitwerpselen de wentelen) en als hij moeite heeft om zijn ondervacht eruit te gooien en er kans op vachtbroei ontstaat. De haren komen na een wasbeurt (met een gepaste shampoo) makkelijker los.
U heeft minstens nodig
– borstel half kunststof half varkenshaar (het merk Mason Pearson is ideaal, maar er bestaan goedkopere alternatieven)
– grove kam
– fijn kammetje
– een rechte schaar
– nageltang
– tekentang
En best ook nog het volgende voor een optimale presentatie, zeker als u naar de show wilt gaan:
– enkelzijdige effileerschaar
– gebogen schaar
– plantenspuit met water
– onopvallend showlijntje type martingale (nylon halsband & nylon showlijntje; het kettinkje vormt een driehoek en verbindt het lijntje met de halsband
-spuitbus voor de witte delen
Het is makkelijk als u uw hond geleerd heeft om rustig te blijven staan en ook rustig te blijven liggen als hij geborsteld, gekamd en bijgeknipt wordt. Gemakkelijk zijn gebit laten bekijken en schoonmaken horen er ook bij.
In de navolgende beschrijving is het showklaar maken ook al gedeeltelijk inbegrepen, maar het heeft zeker ook zijn nut als het “alleen” maar om een huishond gaat, het zijn allemaal tips om uw Collie er op zijn voordeligst te laten uitzien, het is niet echt zo moeilijk en u heeft er achteraf zoveel plezier van als uw hond er tiptop uitziet, hij verdient het!
Oefening baart kunst! Als u niet zoveel ervaring heeft met honden bijknippen is het belangrijk dat u lang van tevoren begint te oefenen met knippen want als u de dag voor de show verkeerd knipt, dan is het te laat. Niet alle honden hebben even mooie voetjes en de ene hond is al wat makkelijker om bij te knippen dan de andere, maar na veel oefenen is er uiteindelijk van elke hond wel iets te maken. Een hond showklaar maken begint altijd met de poten, met name eerst de nagels bijknippen. Een hond hoeft nog niet eens geborsteld te zijn, als zijn poten maar al goed bijgeknipt zijn, is de helft van het werk al gedaan. Knip eerst het overtollige haar tussen de zoolballen weg. Borstel het haar op de poten tegen de richting in en knip al het haar weg dat meer dan een centimeter uitsteekt. Borstel de haren terug glad en met de enkelzijdige effileerschaar knipt u de haren weg die nog uitsteken. Als de nagels kort zijn geknipt is het makkelijk om al het haar weg te knippen dat nog buiten de voeten uitsteekt. Het uiteinde van de haren tussen de tenen knipt u ook weg zodat men mooie gesloten kattenvoetjes krijgt. Als een hond wat langere nagels heeft, knipt u toch voldoende haar weg zodat het op afstand lijkt alsof de hond mooie gesloten voetjes heeft. Als u de haren niet korter knipt dan de nagels van de hond, lijkt het alsof de hond hele lange voeten heeft en geeft u daardoor ook de indruk dat hij zwakkere polsen heeft. De achterpoten doet u op dezelfde manier. Het is ook heel belangrijk dat de wedge goed geknipt is. Als u het niet in een keer goed kunt knippen, kunt u het het best in een meerdere keren doen en beter te lang dan te kort. Een hond die onvoldoende gehoekt is, kunt u beter gehoekt doen lijken door de wedge langer te laten aan het spronggewricht en korter aan de voet. Een hond die overgehoekt is kunt u dan weer minder overgehoekt doen lijken door het haar aan het spronggewricht korter te houden en het iets langer te laten naar de voet toe. De wedge knipt u met een gebogen schaar (een rechte schaar kan ook) en de overtollige haren doet u weg met een enkelzijdige effileerschaar. Het belangrijkste is dat de wedge en de achterpoten één geheel vormen, alsof de wedge ook een deel is van de het onderbeen. De bevedering aan de voorbenen knipt u ook ietsje weg aan de voeten, schuin omhoog, maar dit doet u pas als u de hond helemaal heeft geborsteld en bijgeknipt. Sommige mensen wassen liever eerst de poten van de hond alvorens over te gaan tot het bijknippen, u kunt ook eerst de hond bijknippen, dan de poten wassen en achteraf nog wat bijknippen voor de finishing touch. U kunt de poten wassen met algemene hondenshampoo of afwasmiddel. Poten en witte delen zoals de kraag kunt u dan met en speciale spuitbus extra wit maken en meteen meer volume geven, u kunt daarvoor ook talkpoeder of een talkblok gebruiken.
De hond thuis goed doorborstelen en alle klitten verwijderen. Zorg dat u alles thuis doet, want het is niet leuk als u nog uitgebreid aan uw hond staat te plukken en te trimmen net voor u de ring in moet. De hond laag voor laag borstelen en indien nodig ook kammen met een grove kam om de klitten en de dode plukken haar eruit te halen. Een hond die in de rui gaat, ziet er vaak beter uit nadat u al de loshangende vacht hebt verwijderd. We beginnen aan de borst en werken zo naar het hoofd toe. Met uw ene hand tilt u de vacht op, met uw andere hand borstelt u alles laag voor laag weer naar beneden. Hetzelfde doet u met de haren rond de nek. Daarna borstelt u de nekharen tegendraads om meer volume te creëren. Daarna is de bevedering aan de beurt, eerst met de borstel, daarna met de grove kam en desnoods nog eens met het fijne kammetje om de klitjes weg te halen die zich vaak onder de oksels bevinden. Dan borstelt u de schouders en de flanken van uw hond, laag voor laag, van beneden te beginnen. De achterbenen worden eerst geborsteld en daarna nog eens gekamd met de grove kam. Let vooral op aan de binnenkant van de achterbenen, daar wil het nog wel eens klitten. Let wel, dit is een gevoelige plek. Als een hond grotere klitten heeft kunt u best de klitten openknippen. Liever dit dan een hond pijnigen zodat hij borstelen volgende keer niet meer leuk vindt. Belangrijk is ook dat de hond een schone kont heeft. De staart kammen we nooit, iemand heeft eens ooit gezegd dat de haren daar dan niet goed teruggroeien. Als de hond helemaal doorgeborsteld en klittenvrij is, dan benevelt u hem met water en wrijft hem droog. De honden vinden dit heel fijn want het is een soort massage. U krijgt dan hetzelfde effect als wanneer de hond met vochtig weer buiten is, de vacht gaat dan heel mooi staan en de kleur is nog dieper. Normaal gezien zal uw hond zich intussen geschud hebben, maar als dit niet het geval is, kunt u altijd in zijn oor blazen en dan zal hij zich wel schudden. Dan nog even de haren laag voor laag losjes naar beneden borstelen en klaar is kees. Zorg er ook altijd voor dat uw hond geen vuile oogjes heeft voor hij de ring ingaat en dat storende plukjes achter de oren verwijderd zijn.
Is uw hond in de rui, wat normaal gezien één keer per jaar het geval is, meestal in de zomer en voor teven meestal ongeveer 4 maanden na een loopsheid (ongeacht welk tijdstip ze loops is), dan zorgt u dat u de ondervacht helemaal verwijdert. Zit het nog niet helemaal los dan borstelt u gewoon extra, elke dag, ideaal hiervoor is zo een soort “massage” borstel helemaal van kunstof die u tegenwoordig in elke dierenspeciaalzaak vindt. Als de ondervacht dan echt begint los te laten dan gaat u er met de grove kam door en met de fijne kam om de laatste resten eruit te halen. De huid van uw hond kan zo weer goed ademen en de nieuwe ondervacht kan dan goed doorkomen. De rui van uw hond is afgelopen als er zo goed als geen haar meer op uw borstel hangt als u hem een beurt gegeven heeft.
Het is heel normaal dat er wat haren aan uw borstel hangen als u hem zijn normale “onderhoudsbeurt” geeft, dat zijn gewoon afgebroken haren en resten van oude haren.
U zult merken dat uw Collie in zekere zin een zelfreinigende vacht heeft: u bent met hem wezen wandelen en hij is nat geworden, en/of heeft in het zand liggen rollen of er doorheen gelopen, u laat hem drogen, het zand valt er vanzelf uit en na een korte borstelbeurt ziet hij er weer keurig en aardig schoon uit. Zou u dan zijn poten gaan wassen, dan merkt u dat hij nog witter kan zijn, maar dat is dan weer alleen nodig als u naar een show gaat of mooie foto’s van uw hond wilt maken…
Laat uw hond echter in de eerste plaats lekker een hond zijn, die kan spelen en ravotten om dan om de zoveel weken samen met u te genieten van een uurtje pure en persoonlijke verwennerij…